More selected projects

GEWOON KOFFIE 

In 2015 Gijs van den Berg photographed the traditional coffeehouses of Amsterdam. These coffeehouses used to be inseparable with the lifestyle of the city. But a new generation of coffee drinkers prefers hip boutiques and exotic coffee drinks. How long will it be before this tradition completely disappears?

The photographs are printed in a traditional darkroom. Instead of using regular photo development, van den Berg created a unique technique using coffee from the actual coffeehouses to develop the images. The coffee stained the paper and gave the photographs a unique character.

This project is generously supported by Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSB Fonds and crowdfunding at voordekunst.nl. The exhibited at VolksHotel, Amsterdam from July 31st - August 28th, 2015 featured 12 traditional coffeehouses.

Dutch copy by Michiel Eijsbouts. 

*Gewoon Koffie translates to 'Just Coffee' in English.

KOFFIEHUIS 'T KELDERTJE
Hoogte Kadijk – koffie €1,00

Sinds 1976 onder bewind van Ria en haar echtgenoot. Jan is van oudsher fan van Feyenoord, dus er wordt veel gelachen op de maandagochtend. Maar waarom hangt er dan een ingelijste poster van Ajax? ‘Die was er al toen we de zaak overnamen.’

BROODJE MOKUM
Rozengracht – koffie €1,50

Voorheen een vestiging van snoepketen Jamin, heersen hier sinds de jaren ‘80 de Jordaanse bal en dito humor. Vanaf de eeuwwisseling staat Monique aan de kachel, echtgenoot Radjis doet de filosofie: ‘Je hoort steeds dat er weer ergens een nieuwe hotspot is. Wij willen juist een coolspot zijn.’

 

BROODJE JOHN
Jacob van Lennepstraat – koffie €1,25

Op de hoek met de Bilderdijkstraat zit ‘al vanaf het begin’ een koffiehuis. In 2010 werd Koffiehuis Ko overgenomen door de familie Scheuer, en omgedoopt tot Broodje John: ‘Omdat het gewoon lekker is.’

BROODJE DAAN
Jan van Galenstraat – koffie €0,85

Sinds de jaren ‘80 in bedrijf als Broodje Van Galen, in 2007 overgenomen door Daniëlle Robijn. Haar principe van ‘kwaliteit voor ouderwetse prijzen’ zorgt voor een gestage aanloop, van de veegploeg tot de directeur. Buiten echtgenoot Luck (en huishond Buddy) werken hier alleen vrouwen: ‘We zijn wel heksen maar kunnen het niet.’. 

KOFFIEHUIS DE HOEK
Prinsengracht – koffie €1,90 

Vroeger was dit koffiehuis gevestigd op de andere hoek van de Reestraat en de Prinsengracht. Toen dat pand in de jaren ‘60 opgeknapt moest worden, is de zaak naar de huidige hoek verhuisd. Sinds 1988 staat de familie Schaft aan het roer. ‘Met vlag en wimpel, we houden het simpel.’

CAFÉ-KOFFIEHUIS DE ZWIJGER 
Willem de Zwijgerlaan – koffie €1,20

Het rolluik gaat om 9 uur ‘s ochtends omhoog, en pas laat op de avond weer naar beneden. De naam van de zaak wordt eer aangedaan door de buurtgenoten aan de bar. Vaste gast Patrick is elke maand weer ‘medewerker van de maand’.

KOFFIEHUIS DE MARKT
Albert Cuypstraat – koffie €1,70

Van oudsher pleisterplaats voor kooplieden en marktbezoekers. Wie niet tegen de Amsterdamse humor kan, is hier aan het verkeerde adres. Eigenaars Yordi en Fred kunnen maar geen afscheid nemen van hun trouwe koffieketel: ‘Ouderwets genieten!’

VOLKSKOFFIEHUIS
Spaarndammerstraat – koffie €2,00

Sinds eind jaren ‘40 in bedrijf. Rond de eeuwwisseling overgenomen door Marja Vrolijk, ‘oftewel Happy’. Na een incident met de raambelettering stond de zaak korte tijd bekend als het Volkskoffiehu. Man Herman heeft het opschrift in oude luister hersteld. In de biljartzaal mag gerookt worden, behalve op vrijdag, dan wordt er in de rookruimte gebiljart.

KOFFIEHUIS GIJSBRECHT
Eerste Helmersstraat – koffie €1,40

Terwijl Oud-West de laatste jaren in hoog tempo verandert, blijft in de Gijsbrecht alles bij het oude.Daar zorgt eigenaar Kees wel voor. Exemplarisch zijn de honderden koffiemolens, die het allemaal nog schijnen te doen.

CAFÉ-KOFFIEHUIS DE KNOEST
Dapperplein – koffie €2,25

De Knoest is vernoemd naar een van de vorige eigenaren. Tegenwoordig bakt Shirley de tosti’s, en brengt Daisy de koffie langs bij de kooplui. De zaak opent als de straat nog helemaal stil is, en sluit pas als de markt weer is afgebroken. ‘En daarna wil je hier ook zeker niet meer wezen.’

CAFÉ-KOFFIEHUIS 'T DAPPERTJE
Dapperstraat – koffie €1,70

De kooplui van de Dappermarkt komen hier voor een sterk begin van de werkdag. Eigenaar Dick houdt de zaak open ‘zo lang als het gezellig blijft’. Aan de tafel achterin wordt op hoog niveau gekaart. 

KOFFIEHUIS DE KLAPROOS
Klaprozenweg 

Jarenlang een vertrouwd adresje voor arbeiders in de lichte industrie van Amsterdam-Noord. In 2008 overgenomen door Nancy en Anita, die een prima patatje wisten te bakken. In oktober 2014 voor onbepaalde tijd gesloten, een maand later geheel afgebrand.

1515
55
88
22
_MG_0887-copy_MG_0887-copy